Lidy Blijdorp

foto: Felix Quaedvlieg

Lidy Blijdorp is een jonge celliste met een enorme vertelkracht. Op de Amsterdamse Cellobiënnale werd zij geprezen vanwege haar ‘onthutsende muzikaliteit’. In Parijs behaalde ze haar master met de hoogste onderscheiding (1ière Prix avec félicitations, 2011). Afgelopen december speelde Lidy haar Artiesten Diploma recital aan de prestigieuze Chapelle Musicale Reine Elisabeth, waar ze studeerde bij Gary Hoffman.

 

Lidy Blijdorp heeft gestudeerd bij Monique Bartels (Koninklijk Conservatorium, Den Haag), Michel Strauss (Conservatoire National Supérieure de Paris) en Gary Hoffman (Chapelle Elisabeth). Daarnaast volgde ze lessen bij Anner Bylsma en Dmitri Ferchtman.

 

Lidy behaalde prijzen bij o.a. de Amsterdamse Cellobiënnale, het Grachtenfestival Conservatorium Concours, het SJMN, het Prinses Christina Concours en het Internationale Charles Hennen Concours. In 2014 won ze de Prix Académie Ravel (Frankrijk).

 

Lidy treedt op tijdens festivals als de Amsterdamse Cellobiënnale, het Grachtenfestival Amsterdam en het Janine Jansen Festival. Ook gaf ze recitals in België (Bozar en  Flagey, Brussel), Frankrijk (Théâtre des Bouffes du Nord, Paris; Auditorium Maurice Ravel, St. Jean de Luz; La Lucarne, Arradon) en Japan (Kinan Hall, Wakayama; Bamboo Hall, Tokyo). In september 2015 gaf ze een Beethoven-recital met Maria João Pires in het Auditorio Nacional, Madrid.

 

Als soliste speelde ze met verschillende orkesten. In 2013 speelde ze Dvorák, evenals een première van de Russische componist Sergej Yevtushenko met het State Hermitage Orchestra (St. Petersburg).

Ook speelde ze met het Orchestre de Chambre de Wallonie (Bozar, Brussel, 2014), het Orchestre Philharmonique Royal de Liège (Flagey, Brussel; Salle Philharmonique, Liège, 2014), Camerata Amsterdam en het Nederlands Blazers Ensemble (Vredenburg, 2016). 
In april 2017 maakte ze een tournée met het NESKO. In 2018 trad ze op met het Orkest van de 18de Eeuw en het Orkest van het Oosten.

In juni 2019 speelde ze de Rococo variaties met het Concertgebouw Kamerorkest. In 2020 soleerde ze met het Residentie Orkest.

 

 Lidy is tevens een gepassioneerd kamermusicus. Ze speelde jarenlang bij de Fancy Fiddlers, olv Coosje Wijzenbeek. Als kamermusicus trad ze op in New York (Sylff Chamber Music Seminar, Juilliard), Italië (Chiesa di San Domenico, Recanati) en Zwitserland (Ftan Festival).

 

Twee cellostukken zijn opgedragen aan Blijdorp: Lidy’s Piece door de Australische componiste Kate Moore  en Cello Song – as  If door de Nederlandse componiste Ig Henneman.

 

Lidy’s cd Journeyers werd bekroond met twee Edison Klassiek-prijzen (beste debuut en de publieksprijs).

 

Sinds 2016 bespeelt Lidy de prachtige Italiaanse cello van Anner Bijlsma, haar ter beschikking gesteld via het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.