top of page
Pieter van Loenen
DSC03297.jpg

“Buitengewoon energiek en diep muzikaal,” was het jurycommentaar van het Nederlandse Vioolconcours, waar Pieter van Loenen in 2016 de tweede prijs en de NTR Publieksprijs won. Sindsdien gaat het hard met deze jonge violist. Hij studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag met een 10 met onderscheiding en ontving hiervoor de Fock-medaille voor het beste eindexamen. Als solist en als kamermusicus geeft hij nu concerten in binnen- en buitenland, recent nog op tournees naar Amerika en China.

Pieter ontwikkelt zich hiernaast steeds meer als maker van muziektheater. In de zomer van 2018 stond hij drie weken lang in de schijnwerpers als Young Artist in Residence van de Muziekzomer van het Nationaal Jeugdorkest. Hier stond hij onder meer aan de wieg van een nieuwe versie van Stravinsky’s l’Histoire du soldat, in een regie van Teus van der Stelt. Ook ontwikkelde hij met regisseur Lisenka Heijboer, choreograaf Peter Leung en danser Carlo Camagni de speciale voorstelling Over Orpheus, met muziek van Jan-Peter de Graaff, Bartók en Bach. Deze voorstelling werd in 2019 uitgevoerd in alle grote zalen van Nederland en resulteerde in de publieksprijs van de Dutch Classical Talent Award.

Pieter begon op 6-jarige leeftijd met vioolspelen bij Koosje van Haeringen, waarna hij studeerde bij Vera Beths in Den Haag en bij de Noorse vioolvirtuoos Terje Moe Hansen in Oslo. Al vanaf jonge leeftijd won Pieter prijzen op verschillende concoursen, waaronder de eerste prijs tijdens de nationale finale van het Prinses Christina Concours in 2010.

Pieters viool is gebouwd in 2011 door Marc de Sterke. Hij speelt met een stok van Eugène Sartory, die hij in bruikleen heeft van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.

www.pietervanloenen.nl 

bottom of page