top of page
Daniel Rowland
Daniel Rowland - Slotconcert.jpeg

Het spel van de Nederlands/Twents/Engelse violist Daniel Rowland wordt in de Guardian: “wonderbaarlijk en betoverend tot in de details” genoemd, terwijl de Glasgow Herald zijn “verbijsterende klank en unieke geconcentreerde intensiteit” roemt. Op het internationale podium heeft Daniel zich gevestigd als bijzonder charismatische en avontuurlijke speler met een breed repertoire van Vivaldi en Brahms tot Schnittke en Ferneyhough.

Hij speelde de afgelopen seizoenen talloze soloconcerten (Berg, Elgar, Glass, Lindberg…) van Tromsø tot Kaapstad, met dirigenten als van Zweden en Holliger en is te gast op toonaangevende festivals. Daniel was 12 jaar de eerste violist van het beroemde Brodsky Quartet met wie hij vele CD’s opnam, waaronder een bejubelde Sjostakovitsj cyclus. Hij vormt een veelgeprezen duo met de pianiste Natacha Kudritskaya en verschillende CD verschenen de laatste jaren van dit duo: “Les années folles” (5 sterren in de Volkskrant) en ‘Enescu sonates’ (5 sterren in BBC Music Magazine) en binnenkort verschijnt een nieuwe CD van  Chausson en Franck voor Champs Hill Records. Hij is mede oprichter van het baanbrekende tangokwintet ChamberJam met bandoneonist Marcelo Nisinman. Daniel is professor aan het Royal College of Music in Londen.

Daniel werd geboren in Londen en kreeg op zijn vijfde verjaardag een viool van zijn ouders. Hij groeide op tegenover de Stiftskerk en studeerde bij Davina van Wely, Herman Krebbers, Viktor Liberman en Igor Oistrakh. Zijn ontmoeting met Ivry Gitlis was een belangrijke muzikale impuls en leidde aanvankelijk tot lessen en later tot samenwerking op het podium. Hij behaalde verschillende belangrijke prijzen waaronder de eerste prijs van het Oskar Back Concours in het concertgebouw in Amsterdam. Daniel woont in Amsterdam maar is veel op reis.

bottom of page