top of page
Dana Zemtsov
Dana_Zemtsov0191623753266831[1].jpg

Dana Zemtsov is een van de meest veelbelovende altviolisten van haar generatie. Het tijdschrift Gramophone Magazine heeft haar spel geprezen als "zo perfect gestemd, zo gevarieerd in klank en met zulke aanzienlijke afstanden tussen de noten, dat je zou denken dat het meer als een kamerorkest klonk".

Dana treedt regelmatig op in concertzalen zoals het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, de St. Petersburg Philharmonie, het Operagebouw in Tel Aviv en Carnegie Hall in New York. Ze heeft kamermuziek gespeeld met Janine Jansen, Giovanni Sollima, Martin Frost, Anna Fedorova, Ilya Gringolts, Boris Berezovsky en vele anderen. Als soliste heeft Dana opgetreden met symfonieorkesten in Nederland, Italië, Duitsland, de VS, Brazilië, Mexico, Oekraïne en Estland, onder leiding van Leif Segerstam, Otto Tausk, Daniel Raiskin, Massimo Quarta, Marco Parisotto en Fabio Mechetti. In 2011 nam ze deel aan de 'Sterren van Morgen'-tournee in Duitsland, samen met de meest veelbelovende jonge talenten van Europa.

Dana is laureaat van de eerste prijs bij verschillende wedstrijden in Luxemburg, Italië, Oostenrijk, Duitsland, Portugal en Nederland. In 2010 won ze de Nederlandse competitie 'Avond van de Jonge Musicus' en werd ze de Jonge Musicus van het Jaar. Ze vertegenwoordigde Nederland op het Eurovisie Jonge Musici Concours in Wenen. Ze heeft ook de prestigieuze Kersjes Prijs ontvangen, die elk jaar wordt toegekend aan een uitzonderlijke jonge strijker in Nederland. In 2016 werd Dana gekozen als 'Ere-gast' onder getalenteerde jonge altviolisten om haar generatie te vertegenwoordigen op het 43e Viola Congress in Cremona, samen met Bruno Giuranna, Ettore Causa en Tabea Zimmermann.

Tot nu toe heeft Dana vijf lovend ontvangen albums uitgebracht: 'Enigma' (solo, 2014), 'Romantic Metamorphoses' (met pianiste Cathelijne Noorland, 2015), 'Essentia' (met het Estlands Nationaal Symfonieorkest en dirigent Daniel Raiskin, 2018), 'Silhouettes' (met pianiste Anna Fedorova, 2020) en 'Dutch Hidden Gems' (met het Phion Orkest, pianiste Anna Fedorova en dirigent Shizuo Z Kuwahara, 2022), allemaal op het label Channel Classics Records.

In haar eigen woorden vertelt Dana ons: "Ik ben geboren in Mexico-Stad, in een intens muzikale familie. Behalve een paar violisten, een componist en een zanger, zijn alle andere leden van mijn familie altviolisten. Ik denk graag dat een deel van de inspiratie voor mij om altviool te gaan spelen mijn oma Mila was. Ze was een zeer vrije en bohemien geest, een geweldige altvioliste en zo gek op muziek! Haar droom was dat de hele familie samen in hetzelfde huis op het platteland zou wonen en de hele dag samen muziek zou maken. Dat is de sfeer die ik levend wil houden, ik breng die onvoorwaardelijke liefde voor muziek naar elk concert dat ik speel."

Geboren in een muzikale familie in 1992 kreeg Dana haar eerste muzieklessen van haar oma en haar ouders. Ze zette haar studie voort bij altvioolvirtuoos Michael Kugel. Dana geeft regelmatig les op plaatsen zoals het Kuhmo Festival, de Cividale International Masterclasses en de Davidsbündler Muziekacademie in Den Haag. Samen met familieleden organiseert ze jaarlijks de Zemtsov Viola Masterclasses.

Dana bespeelt de altviool "Claude Pirot 1813".

bottom of page